Search This Blog
Saturday, 19 January 2013
Puding Caramel
Bahan-bahannya:
5 - 7 sudu makan gula
10 biji telur
1 tin susu sejat
1/2 tin susu pekat
1 - 2 sudu teh esen vanila
Cara-caranya:
A.
Didihkan air di dalam periuk kukus.
Sementara itu, masukkan gula ke dalam loyang. (Saya guna loyang 7 inci)
Dengan menggunakan api yang kecil, panaskan gula dalam loyang hingga cair dan
ya cair rata).
Tutup api dan terus golek-golekkan loyang supaya air gula memenuhi dasar loyang.
Ketepikan dan sejukkan. (Air gula akan mengeras).
B.
Masukkan telur, susu sejat, susu pekat dan esen vanila ke dalam blender.
Putar blender hingga adunan sebati, tak perlu hingga kembang.
Masukkan ke dalam loyang berisi gula tadi.
Kukus selama 30 - 40 minit.
Sejukkan sebentar dan terbalikkan ke dalam pinggan hidangan. Sedia untuk dinikmati.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment