Search This Blog

Monday, 1 August 2011

ACAR RAMPAI

Bahan-bahan ( )
600gm timun - potong, buang pulurnya
600gm carrot - potong
600gm ubi sengkuang atau lobak putih - potong
140gm halia - mayang halus
20 ulas bawang merah - kalau besar belah dua
20 ulas bawang putih - buang kulit
10 cili merah & cili hijau - belah dua
*30 biji cili kering
*2 buku kunyit hidup
*1" halia
*4 ulas bawang merah
*4 ulas bawang putih
2 cawan minyak
2 sb bijan digoreng tanpa minyak dan ditampi
2 sb biji sawi
3 cawan cuka
1 cawan gula pasir
1 sb ajinomoto
garam, air sejuk (optional), tomato sauce

Cara-cara
basuh, buang kulit, potong semua bahan-bahan seperti carrot, halia, bawang putih, bawang merah , cili hijau, cili merah, ketepikan

giling, tumbuk halus atau blend bahan bertanda *,

pijarkan minyak, tumis biji sawi, bahan tumbuk atau blend tadi bersama cuka, gula, garam dan ajinomoto, masak hingga harum, pecah minyak dan cili secukup masak, masukkan pula tomato sauce, kacau dan rasa dulu kalau kurang masam atau manis boleh ditambah, goreng seketika,

masukkan kesemua sayur-sayuran kecuali timun dan ubi sengkuang, goreng seketika atau sedikit layu, kemudian masukan pula timun dan ubi sengkuang tadi, goreng seketika, tutup api, hidangkan, taburkan sedikit bijian

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...