Search This Blog

Monday 1 August 2011

SWEET AND SPICY FRUIT PICKLE

RESEPI 1


1 packet mixed dried fruits


1/2 cup raisins


1 cup sambal olek(cili boh)


1/2 cup chopped garlic


1 medium size onion (chopped)


4 pieces cloves


2 pieces star anise


1/2 teaspoon loose cardamon


1/2 tablespoon cinnamon powder


1/2 teaspoon powdered ginger


1/3 cup tarmarind juice


2 tablespoon splenda or sugar


4 tablespoon Olive oil


salt to taste



Method:


In a big skillet heat olive oil. Sautee onion and garlic until brown. Add in sambal olek or any blended red chilli. Cook for about 5 minutes or until cooked. Then add all the spices. Add dried fruits. Add a cup of water. Seasoned to taste. Let it cook until dry. Chill it in the fridge to store. Serve with warm rice. This dish is a little bit sweet with some spicy and sour taste to it. A little bit of it goes a long way.







RESEPI 2


Bahan
500 gm buah campur [kismis hitam/kuning,prune,aprikot,mangga jeruk,kurma & lobak asin..potong kecil]
sedikit cili api jeruk [jika suka] belimbing kecut [belimbing yg telah dijerukkan dn di jemur sampai kecut]
jeruk limau

Bahan Mesin Halus
500 gm bawang kecil
10 ulas bawang putih
10 cm halia
100 gm cili kering
3 s/b rempah kari ikan

500 gm minyak
500 gm gula pasir
1 botol kecil cuka
1/2 cawan bijan [goreng tanpa minyak]

Cara:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin dan sehingga wangi,garing dan naik minyak.
2. Masukkan gula dan cuka dan biarkan reneh sehingga naik minyak lagi.
3. Masukkan semua buah campur & cili api jeruk dan masakkan lagi sehingga naik minyak dan pekat.
4. Sejukkan baru dimasukkan dalam bekas kering.
5. Bila nak hidangkan baru taburkan bijan tadi.





RESEPI 3


A:
1 tsp ketumbar biji
1 tsp jintan manis
1 tsp jintan putih

sangai semua, blend @ tumbuk sampai hancur

B:
cili kering dibuang biji (ikut pedas)
bawang merah kecil
bawang putih kecil
halia
(semua bahan B digoreng dengan minyak sikit sebelum dikisar agar tahan
lama)

C:
Bawang merah kecil
Bawang putih
(tak payah potong, gaul dengan sikit garam, rendam dengan cuka)

D:
Buah-buah jeruk
Gula
Cuka
Bijan disangai

Cara :
1.Panaskan minyak, tumis bahan A & B sampai wangi, garing
2. Masukkan bahan C dan buah-buah jeruk, kacau. Masukkan gula dan cuka ikut
rasa (cuka x perlu banyak sebab nanti buah2 jeruk jadi terlalu masam).
Kacau sampai naik minyak dan pekat. Tutup api, bila sejuk, taburkan bijan

(kuantiti bahan2 seperti bawang2an, cili, cuka, gula dan bijan ikut berapa
banyak buah, agak-agak ajer.Minyak untuk tumis, kalau boleh banyak sikit,
biar agar berkilat





RESEPI 4



BAHAN-BAHAN :
500 gm buah campur (kismis hitam/kuning,prune,aprikot,mangga jeruk,kurma dan lobak asin.Dipotong kecil)
Sedikit cili api
belimbing kecut (belimbing yang telah dijerukkan dan dijemur sampai kecut)
jerul limau
BAHAN DIKISAR :
500 gm bawang kecil
10 ulas bawang putih
10cm halia
100gm cili kering 3 s/b rempah kari ikan (goreng tanpa minyak)
500gm minyak
500gm gula pasir
1 botol kecil cuka
1/2 cawan bijan (goreng tanpa minyak)
CARA MENYEDIAKAN :
1.Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin dan sehingga wangi,garing dan naik minyak.
2.Masukkan gula dan cuka dan biarkan reneh sehingga naik minyak lagi.
3.Masukkan semua buah cumpur & cili api jeruk dan masakkan lagi sehingga naik minyak dan pekat.
4.Sejukkan baru dimasukkan kedalam bekas kering.
5.Bila nak hidangkan barulah tabur bijan yang digoreng




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...