* 2 cawan susu segar (HL)-rendam bersama kedua2 bahan ini dalam 45 minit.
* 2 sudubesar majerin/butter-cairkan
* 2 biji telor
* 1 suduteh esen vanila
* 1 sudubesar tepung jagung
* 4 sudubesar gula
campurkan semua bahan-bahan * bersama roti yang direndam tadi dan digaul sebati
- tuang dalam loyang yang sudah disapu dengan majerin dan tabur chocolate chip, almond, kismis (ikut citarasa) dan bakar selama 30minit/sehingga masak pada suhu 180drjh C. Dah masak biarkan sejuk dulu baru dikeluarkan dari loyang dan dipotong.
Bahan-bahan kastard:
* 2 cawan susu segar atau 1 tin susu cair
* 2 sudubesar gula@susu pekat manis (mama letak dua2 [1 sudubesar gula + 1 sudubesar susu pekat manis)
* 2 sudubesar tepung kastard
- campurkan kesemu bahan2 dan masak di atas api sederhana sehingga sedikit pekat dan masak.(jgn terlalu pekat, biar cair sikit seperti sos...mama buat dah terpekat.
- sejukkan sebentar sebelum dihidangkan bersama bengkang roti...
No comments:
Post a Comment