Search This Blog

Sunday 19 June 2011

MEE HAILAM

600 gm mee kuning 
100 gm daging [hiris nipis] 
100 gm isi ayam [hiris nipis] 
100 gm udang 
250 gm sawi   [potong kecil] 
100 gm bunga kubis [hiris] 
100 gm kobis [hiiris] 
2 biji telur ayam 
1 biji cili merah [mayang] 
1 s/b lada hitam 
3 s/b kicap pekat 
3 s/b sos tomato 
3 sudu besar minyak 
1 cawan air 
4 ulas bawang putih [ketuk]


bahan hias 
3 batang daun sup ] 
3 batang daun bawang ] potong pendek 
garam [jika perlu] 

Cara: 
1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih sehingga wangi. 
2. Masukkan daging dan air. Biarkan sehingga lembut. 
3. Bila daging dah lembut masukkan ayam dan udang. Kacau rata. 
4. Masukkan kicap, sos tomato, lada hitam dan mee kuning . Kacau rata. 
5. Masukkan bahan sayuran lain dan sawi dan telur. Biarkan telur keras dan kacau perlahan-lahan. 
6. Angkat dan masukkan dalam pinggan dan taburkan daun sup & daun bawang. 



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...