Search This Blog

Sunday 19 June 2011

KARI IKAN (MAMAK STYLE)

3 ekor ikan kerisi (ATAU APA APA SAJA IKAN YG SESUAI) (dipotong dua) 
13 batang kacang bendi
3 biji tomato di belah empat





TUMIS:
2 tangkai daun kari
3 ulas bawang putih ditumbuk
1 ulas bawang besar dihiris bulat
1 keping asam gelugur (ikut suka)
1 biji bunga lawang
1 biji buah pelaga
3 biji bunga cengkih
1 batang kayu manis
3 sudu besar serbuk kari ikan adabi (i paket kecil serbuk kari ikan)
5 cawan air (ikut suka)
garam secukup rasa



-Panaskan kuali masukkan 5 sudu minyak (ikut suka)
-setelah minyak dah panas masukkan rempah buah pelaga,kayu manis,bunga lawang dan bunga cengkih.
-Dah wangi masukkan pulak bawang putih yang telah ditumbuk lumat.Tumis hingga kekuningan.
-Masukkan serbuk kari dan tambah sedikit air.
-Kacau-kacau..kemudian masukkan bawang besar yang dihiris...kacau-kacau lagi sehingga air kering.
-Masukkan pula 5 cawan air biarkan mendidih masukkan asam gelugur,kacang bendi dan tomato...lebih kurang 3 minit masukkan pula ikan...
-Tutup kuali dengan tudung kuali atau tudung periuk. 



(ALTERNATIVELY, BOLEH GUNA TOMATO PASTE/CHUNK FOR THE KUAH). 

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...