Search This Blog

Sunday 19 June 2011

Rendang Daging Berempah


Resepi : DapurKu SaYang@dayangjack.blogspot.com

bahan-bahan :
  • 1 kilo daging (dipotong kiub atau ikut suka dan dibersihkan)
  • 1 helai daun kunyit (dihiris)
  • 2 batang serai (diketuk)
  • 3 helai daun limau purut
  • 2 sudu makan rempah kari daging (dibancuh dengan sedikit air)
  • 3 sudu makan cili giling atau secukupnya (boleh campur dengan cili padi)
  • gula melaka secukupnya
  • 3 biji buah keras (ditumbuk)
  • Rempah 4 sekawan (kulit kayu manis, cengkih, pelaga dan bunga lawang)
  • sedikit air asam jawa
  • kerisik secukupnya
  • santan cair dan santan pekat secukupnya
  • garam secukup rasa
 bahan-bahan kisar :
  • 1 labu bawang besar
  • 10 biji bawang merah
  • 4 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1 inci lengkuas
  • 1/2 inci kunyit hidup
Cara-cara :
  1. Tumis bahan-bahan kisar bersama serai dan rempah 4 sekawan hingga wangi. Kemudian masukkan cili giling, buah keras dan rempah kari. Tumis lagi sampai pecah minyak.
  2. Masukkan daging, santan cair, air secukupnya, garam dan gula melaka. Setelah hampir empuk, masukkan bahan-bahan selebihnya. Kacau lagi dengan api perlahan sehingga daging benar2 empuk. Setelah masak, tutupkan api.
  3. Hidangkan. Sangat enak dimakan bersama nasi lemak, pulut kuning, lemang dan nasi putih.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...