Resepi : DapurKu SaYang@dayangjack.blogspot.com
bahan-bahan :
- 1 kilo daging (dipotong kiub atau ikut suka dan dibersihkan)
- 1 helai daun kunyit (dihiris)
- 2 batang serai (diketuk)
- 3 helai daun limau purut
- 2 sudu makan rempah kari daging (dibancuh dengan sedikit air)
- 3 sudu makan cili giling atau secukupnya (boleh campur dengan cili padi)
- gula melaka secukupnya
- 3 biji buah keras (ditumbuk)
- Rempah 4 sekawan (kulit kayu manis, cengkih, pelaga dan bunga lawang)
- sedikit air asam jawa
- kerisik secukupnya
- santan cair dan santan pekat secukupnya
- garam secukup rasa
bahan-bahan kisar :
- 1 labu bawang besar
- 10 biji bawang merah
- 4 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 1 inci lengkuas
- 1/2 inci kunyit hidup
Cara-cara :
- Tumis bahan-bahan kisar bersama serai dan rempah 4 sekawan hingga wangi. Kemudian masukkan cili giling, buah keras dan rempah kari. Tumis lagi sampai pecah minyak.
- Masukkan daging, santan cair, air secukupnya, garam dan gula melaka. Setelah hampir empuk, masukkan bahan-bahan selebihnya. Kacau lagi dengan api perlahan sehingga daging benar2 empuk. Setelah masak, tutupkan api.
- Hidangkan. Sangat enak dimakan bersama nasi lemak, pulut kuning, lemang dan nasi putih.
No comments:
Post a Comment